Rubriky
Nezařazené

Tanec v temnotě (Dancer in the Dark)

Tanec v temnotě je koprodukční snímek, v němž si zahrála experimentální éterická zpěvačka Björk. Film je to opravdu tajemný, troufnu si říci, že i děsivý a míchá s vašimi pocity, až vám to není milé.

Film je ve zkratce romance o milující matce, která celý život šetří na nákladnou laserovou oční operaci pro svého synka. Chce předejít jeho vrozené vadě, která ho odsuzuje ke slepotě. Samotná hlavní hrdinka touto vadou trpí a slepota už ji postihuje. Pracuje v lisovně, což není přímo vhodná práce pro tento typ postižení.

Síla Tance v temnotě je v tom, že kombinuje muzikálovou romanci s hluboce depresivním dramatem. Muzikálové scény jsou milým a zábavným zpestřením děje a v žádném případě nenudí. Díky této složce si film vysloužil téměř „zlatého holohlavce“. Myslím, že herecké představení této kontroverzní zpěvačky je neuvěřitelně autentické a živé. Doslova hltáte každý záběr a vše Björk baštíte i s navijákem. O to horší je to pro vás pak konec…

Ústředním motivem je krádež peněz. To hlavní hrdinku velice zasáhne a za každou cenu chce vypátrat zloděje, což se jí povede velice rychle. Viníkem je policista, který jí pronajímá prostory k bydlení. Přichází velice naturalistická scéna, kde hrdinka doslova rozmlátí policistovu hlavu tupým předmětem. Mimochodem scéna mi připomněla velice diskutovaný záběr z francouzkého filmu Zvrácený.

dancer

Björk je postavena před soud a díky tomu, že je vinna, je i odsouzena. Verdikt trest smrti oběšením. Jak to dopadne to už si zjistěte sami…

Velice silné emotivní zážitky jsou doprovázeny kvalitní hudbou a navíc skvělým výkonem podivínské Björk. Řekl bych, že film je taková jednostranná záležitost, kterou celou vytáhla do klubových výšin islandská zpěvačka. V žádném případě nečekejte pohlazení na duši nebo odpočinkový vysokorozpočtový film. Tanec v temnotě je klenot evropské kinematografie, ale jelikož je krutý a těžký, má veliké nároky na diváka, a to si bere daň i na jeho sledovanosti a celkovém povědomí lidí.

dancer

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *