Rubriky
Nezařazené

Kill Bill

Dohasínají poslední titulky, dohrává hudba. Ve mně se ale teprve teď mísí tisíce pocitů. Čeho jsem byl vlastně svědkem? Bezbřehé a naprosto absurdní krvavé frašky nebo kvalitní klubové podívané, na kterou nikdy nezapomenu. Tato otázka je asi velmi subjektivní, ale určitě každého čeká zajímavá podívaná, plná zvratů, krvavých scén a pomsty v hlavní roli. Po velkém úspěchu se Quentin Tarantino rozhodl vzdát hold bojovým uměním, a proto se vrhl na snímek Kill Bill.

Hlavní postava, ztvárněná Umou Thurman, se rozhodne skoncovat s minulostí elitního zabijáka a vdát se. Tento nápad se samozřejmě nelíbí jejímu „zaměstnavateli“ Billovi, se kterým navíc čeká dítě. Svatební zkouška se proto stane jednou velkou krvavou lázní, kterou nemá přežít nikdo. „Nevěsta“ ale tento masakr přežije a za 4 roky se probouzí z kómatu. Již její probuzení je velmi děsivé, když nad ní slintá odporný obtloustlý muž, který si s ní chce užít. „Nevěsta“ jej ale s posledními zbytky sil zabije a ukradne mu i jeho auto. Cíl její cesty je jasný. Pomsta. Chce zabít celé komando, které jí zmařilo veškeré životní plány, zabili všechny blízké, ale hlavně chce zabít Billa. Ten totiž celý plán zkonstruoval.

obrazek

Zejména zběsilý děj prvního dílu vás přivede k domnění, že Tarantino pustil svoji představu o kvalitním bojovém filmu na opravdu dlouhou uzdu a zřejmě točil podle zásady „krve není nikdy dost“. První díl opravdu srší gigantickými bitkami plnými krve, useklých rukou a hromadou mrtvých těl. V některých okamžicích jsem se přistihl, že vnímám film spíše jako bezduchou frašku, ale i to byl zřejmě Tarantinův záměr. Druhý díl je již poněkud odlišný. Ze světa plného nekonečných bojů se dostáváme do samotného rozuzlení celého příběhu a naopak vás budou možná i nudit dlouhé pasáže, plné mluvení a mluvení. Na druhou stranu ale druhá část překypuje již dle mého názoru větší kvalitou z pohledu klubového fajnšmekra, a proto jen sedíte přikováni ke svému gauči a čekáte, co bude následovat. Nesmím opomenout i pro Tarantina typické anti-chronologické pojetí příběhu, kdy se dostáváte z počátku příběhu až například na konec celého snímku.

Film je v globálu velmi těžké hodnotit. Mé osobní pocity jsou velmi rozporuplné, již z důvodu naprosté odlišnosti obou filmů. Na obranu filmu ale musím přiznat, že na mě snímek velmi zapůsobil a některé pasáže opravdu miluji. Nelze nic jiného než tento film doporučit a nechat konečný závěr na vás.

Zajímavosti

  • Na natáční filmu se podílel i legendární Woo-Ping Yuen, který se proslavil zejména jako významný poradce ohledně bojových scén (např. ve filmu Tygr a drak, Matrix)
  • Sám Quentin Tarantino prohlašoval před MFF v Cannes, že chce natočit nejlepší film své filmové kariéry. Odborníci na tento snímek mají ale rozporuplnou kritiku.
  • Titulní píseň k prvnímu dílu nahrála Nancy Sinatra, která se proslavila zejména hitem „These Boots Are Made For Walkin’”

INFO

Režie: Quentin Tarantino

Rok vydání: 2003, 2004

Hlavní postavy: Uma Thurman, Lucy Liu, Vivica A. Fox, Daryl Hannah, David Carradine, Michael Madsen, Julie Dreyfus, Chiaki Kuriyama,

Délka: oba snímky kolem dvou hodin

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *