Rubriky
Nezařazené

Hrob světlušek (Grave of the Fireflies)

Hotaru no haka

V noci 21.září 1945…

…jsem zemřel.

Těmito slovy začíná snímek, mnoha kritiky označovaný jako nejemotivnější protiválečný film vůbec, dalšími stavěn na roveň se Schindlerovým seznamem světoznámého režiséra Stevena Spielberga. To je Hrob světlušek. Film, ukazující, proč většina anime nejsou pohádky pro děti (mimochodem, v roce 2005 byla v Japonsku předvedena hraná varianta tohoto díla, ovšem tentokrát z pohledu tety hlavního hrdiny).

Natočený na motivy stejnojmenné novely, ve které Akiyuki Nosaka dal světu poznat své pocity, když během druhé světové války přišel o svou mladší sestru (bylo mu kolem 10 let). Zemřela na podvýživu a on si její smrt dával za vinu. Poté mu zemřel jeho adoptivná otec při bombardování a druhá sestra. Nečekejte tedy žádnou komedii.

Hotaru no haka

Poloautobiografický snímek je vyprávěn z pohledu umírajícího chlapce Seita. Hned po prvních obrázcích se vracíme zpět do doby, kdy ještě žil společně s maminkou a sestrou. Krátký úsek tohoto šťastného života vystřídá strach, když jim maminka zemře na následky zranění po ničivém bombardování. A protože jejich otec slouží u námořnictva a už dlouho o něm nemají žádné zprávy, musí se Seito o svou pětiletou sestřičku Setsuko postarat sám. Sehnat jídlo je ale velmi obtížný úkol. Navštíví tak svoji tetu, která se jich na nějaký čas ujme…

Zde je velmi nenásilným způsobem zdůrazněna, slovy jejich tety, mentalita tehdejších Japonců: „Oni (její děti) tvrdě pracují pro naši zem, zatímco vy nic neděláte…“. Ten, kdo pracuje pro říši a císaře, je hrdina, ten, kdo bojuje o holé přežití, je budižkničemu.

Celý film je jednoduše řečeno velkou obžalobou války. Ukázanou ne z válečného pole, ale z pohledu těch nejmenších. Režisér umně střídá bezstarostné a naivní scény plné dětské zábavy s obrovsky kontrastními záběry válečného dění, tragiky, zmatku a nepokoje.

Hotaru no haka
Hotaru no haka
;-)

Někteří nařkli tvůrce z čiré vypočítavosti a citového vydírání. Já si to nemyslím, přestože jde o citově velice silný a otřesný zážitek. Názor na toto dílo si ale musíte udělat sami. Někomu může vadit, že „dyť je to přece animovaný“, jinému možná „rádoby dojemnost“. I tak ale doporučuji všem, pokud s japonským anime nemáte žádné zkušenosti, je to dobrý důvod začít .

Víte, že…

  • … zpočátku byl divákům hned po skončení promítán další film s názvem My Neighbor Totoro (Můj soused Totoro), který je měl po právě prožitém traumatu pozitivněji naladit.

Info

  • Režie: Isao Takahata
  • Rok uvedení: 1988
  • Originální název: Hotaru no haka
  • Název v japonské Kanji: 火垂るの墓
  • Země: Japonsko
  • Délka filmu: 93 min

Obsazení

Tsutomu Tatsumi, Ayano Shiraishi, Veronica Taylor, Yoshiko Shinohara, Akemi Yamaguchi, Rhoda Chrosite, Shannon Conley, Crispin Freeman, Dan Green, Amy Jones, George Leaver, J. Robert Spencer, Nick Sullivan

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *