Rubriky
Nezařazené

Mulholland Drive

obrazek

Jen těžce nacházím slova, jak mám tento článek začít. Film, o kterém vám totiž chci poreferovat, je dle mého názoru jedním z nejlogičtějších, ale na druhou stranu z nejnepochopitelnějších filmů, s jakým jsem se kdy setkal. David Lynch připravil další pikantní sousto, které ale jen málo lidí plně vstřebá.

Mullholand Drive, Los Angeles. Potemnělá ulice, ve které se schyluje k promyšlené vraždě mladé herečky. V posledním momentu ji zachrání autonehoda. V zuboženém stavu vylézá z auta a ihned běží od místa střetu směrem k nejbližšímu domu. Zde zpozoruje odchod nájemníků, a proto se bez okolků vkrade dovnitř, aby zde mohla alespoň chvíli přebýt.

Ale to nepočítala s nenadálou návštevou Beth, mladé ambiciózní herečky ze zapadlého kanadského městečka, která chce prorazit v Hollywoodu. Naštěstí je Beth velmi milá a snaží se ženě pomoct. Brzy ale zjistí, že žena trpí úplnou amnezií, kterou způsobila autonehoda. Obě ženy se tedy rozhodnou pátrat po její minulosti, která se ukáže velmi zajímavá. Toto pátrání je dovede až ke zjištění, že mezi nimi vzkvétá něco víc než jen přátelství, a proto má film i poměrně velkou erotickou vložku.

obrazek

Druhou dějovou linii vyplňuje příběh režiséra Adama Keshera, který má problémy jak v osobním životě (manželka mu zahýbá s čističem bazenů), tak i v pracovním, kdy sebou musí nechat manipulovat jak producenty tak i mafií, která vše ovládá. Obě dějové linie se postupem času splétají do sebe, až dojdou do jednotně zakomponovaného příběhu. Z filmu jsem měl značně rozpolcené emoce. Takřka tři čtvrtě filmu vám naprosto zapadá do sebe a máte pocit, že již vás nemá co překvapit, ale závěr filmu vám tyto pocity naprosto zničí. Konec je opravdu velmi složitý a pro naprosté laiky ohledně tvorby Davida Lynche nestravitelný. Na druhou stranu mě příjemně překvapila podmanivá hudba, skvělá kamera, výborná konstrukce filmu a mimo jiné i působivé výkony hlavních protagonistů. Zejména Naomi Watts se mi hlubokým řezem vryla do mysli a zařadila se mezi mé velmi oblíbené herečky.

David Lynch si s tímto projektem dal velmi na čas, což dle mého názoru přispělo jen k dobru filmu. Lze zpozorovat značné podobnosti s jeho ostatními snímky, což ale koresponduje s jeho zálibou v opakovaní záběrů (viz noční jízda krajinou). Film nemohu než doporučit, protože tak strukturovaně logickou podívanou za svůj život asi již neuvidíte.

Zajíímavosti

  • Film byl dlouho připravován, ale díky nedostatku financí se mohl natočit až v roce 2001. Celkově stál snímek asi 9 miliónů dolarů (především od společnosti CanalPlus), ale v kinech vydělal jen asi 7 miliónů
  • Původně měl být tento snímek pilotním filmem k seriálu Twin Peaks, na což ale David Lynch nehodlal přistoupit.

INFO

Režie: David Lynch

Scénář: David Lynch

Rok vydání: 2001

Délka filmu: 145 min.

Hlavní postavy: Naomi Watts, Laura Harring, Dan Hedaya, Brent Briscoe, Robert Forster, Lee Grant, Scott Coffey, Billy Ray Cyrus, Lori Heuring

Ocenění

Nominace na Oscara. Zlatá Palma za nejlepší režii

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *